خجالت و کمرویی بیماری است؟
خجالتی بودن میتواند از نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی باشد. اختلال اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی یعنی اضطرابی که در موقعیتهای اجتماعی و در حضور دیگران بوجود میآید. برای افراد با اختلال اضطراب اجتماعی، فرآیند ساده تعامل با دیگران، ترس ناتوان کنندهای ایجاد میکند. این مشکل، عملکرد شغلی، تحصیلی و اجتماعی را بسیار تضعیف میکند. افراد با این اختلال نسبت به دیگران دوستان کمتر، بیکاری بیشتر دارند و کمتر احتمال دارد که ازدواج کنند.
۵۰ % افراد با اختلال اضطراب اجتماعی که در اوایل دهه ۳۰ زندگی هستند هنوز ازدواج نکردهاند. این افراد همچنین اضطراب و افسردگی بیشتری را تجربه میکنند.
علایم اضطراب اجتماعی
این افراد باورهای نادرست و منفی درباره قضاوت دیگران در مورد خود دارند. دیگران را انتقادی میدانند و تصور میکنند استانداردهای دیگران را ندارند.
ترس اصلی در این افراد، ترس از ارزیابی منفی دیگران است. اضطراب در این افراد دارای سه بخش اصلی است :
۱- بخش جسمی : مثل افزایش ضربان قلب یا عرق کردن دستها یا قرمز شدن صورت در حضور دیگران
۲- بخش شناختی : شامل آنچه فرد درباره خودش فکر میکند، مثلا "من دست و پا چلفتی هستم یا من ضعیف هستم "
۳- بخش رفتاری : رفتاری که فرد هنگام اضطراب انجام میدهد، مثلا به دیگران نگاه نمیکند و ارتباط چشمی برقرار نمیکند. این رفتار اجتنابی، در کوتاه مدت اضطراب را کم میکند ولی طولانی مدت باعث از دست رفتن فرصتهای زندگی میشود و زندگی کمتر رضایت بخشی را بوجود میآورد.
علت اختلال اضطراب اجتماعی :
- ژنها نقش مهمی دارند.
- مادر خجالتی به کودک خود یاد میدهد که چقدر نظر دیگران مهم است و باید به بهای زیادی از قضاوت منفی دیگران جلوگیری کرد.
- پدر پرخاشگر باعث میشود کودک یاد بگیرد دیگران خطرناک هستند و اجتناب و دوری از دیگران تکنیک خوبی برای حفاظت از خود است.
- دست انداخته شدن توسط گروه همسالان در کودکی هم باعث این مشکل در بزرگسالی میشود.
درمان
درمان این اختلال توسط روانپزشک به کمک درمان دارویی و رواندرمانی بطور همزمان انجام میشود. درمان دارویی، حساسیت و اضطراب زمینهای را از بین میبرد و رواندرمانی، سیکل معیوب اضطراب را از طریق تجربه کاهش میدهد.