پاییز | فصل تغییر

پاییز شروع خوبی برای تغییر است .فصلی برای بدل شدن و نو شدن است. بدانیم که از این فصل میتوانیم برای یک تغییر بزرگ قدم برداریم. با سایت دکتر قاسمی همراه باشید.

از دیدگاه دو روانشناس پروچسکا و دی کلمنته مراحل تغییر ۶ مرحله‌ای می‌باشد که این مراحل در کتاب‌شان تحت عنوان «تغییر مثبت» منتشر شد، با نام مدل نظریه‌ی تحول شناخته می‌شوند.

مراحل این مدل برای ایجاد تغییر فردی :

  • پیش‌تأمل
  • تأمل
  • آماده‌سازی
  • عمل
  • نگهداری
  • خاتمه

پیش‌تأمل
در این مرحله فرد برنامه‌ای برای ایجاد یک تغییر مثبت در ۶ ماه آینده ندارد. ممکن است علت اصلی‌اش انکار خود مشکل باشد، چنان درگیر مشکل است که فکر می کند راهی برای فرار از آن نیست یا پس از بارها تلاش ناموفق چنان ناامید است که دیگر انگیزه‌ای برای تغییر ندارد.

تأمل
در این مرحله فرد به مزایای تغییر فکر می کند. او به این فکر می کند که‌ چقدر تغییر برایش می‌تواند عواید داشته باشد ولی از سختی هایش هم هراس دارد. این مرحله می‌تواند مدت زیادی طول بکشد، مثلا یک سال یا حتی بیشتر، مرحله تأمل را می‌توان به تعویق انداختن نیز نامید.

آماده‌سازی
در این مرحله فرد اقدام به برنامه ریزی می‌کند. این مرحله کوتاه است و چند هفته بیشتر طول نمی‌کشد. دنبال راه‌هایی برای برنامه‌ریزی بهتری برای زمان شان باشند. پاییز شروع خوبی برای تغییر است. فصلی برای بدل شدن و نو شدن است. خیلی از ما انسانها همیشه منتظر زمان مناسبی برای شروع یک هدف و تغییر هستیم بیایید این تغییر را با تغییر طبیعت هم آوا کنیم

عمل
زمانی که افراد تصمیم‌ می‌گیرند برنامه‌ای و برنامه‌ریزی که مدتها در ذهن بوده را اجرا کنند. این مرحله معمولا چندین ماه طول می‌کشد. این مرحله‌ای است که دیگران ایجاد تغییر را می‌بینند، اما حقیقت این است که فرایند تغییر از مدت‌ها قبل آغاز شده است. اگر کسی را می‌شناسید که به‌طور ناگهانی عادت‌هایش را تغییر داده است، احتمالا از مدت‌ها قبل به فکر ایجاد تغییر بوده است.

نگهداری
پس از اینکه فرد چند ماه در مرحله‌ی عمل بود، به این فکر می‌کند که چگونه می‌تواند این تغییرات را حفظ کند و سبک زندگی‌اش را با آن تطبیق دهد. وجود این مرحله بسیار ضروری است تا عادت‌های جدید دوام بیاورد. افرادی که برای مدت زیادی عادت‌های جدید‌شان را حفظ کنند، برای مثال برای ۱ ماه یا بیشتر می‌توانند وارد مرحله‌ی بعدی تغییر شوند.

خاتمه
همه‌ی افراد به این مرحله نمی‌رسند. این مرحله عبارت است از تعهد کامل به عادت جدید و اطمینان از اینکه فرد هرگز به حالت پیشین باز نمی‌گردد. علت این که همه افراد به این مرحله نمی‌رسند، این است که تبدیل شدن یک عادت جدید به یک رفتار طبیعی و خودکار که برای همیشه پایدار باشد به زمان بسیار زیادی احتیاج دارد.

نظرات کاربران
دکتر مهدی قاسمی

دکتر مهدی قاسمی

دکتر مهدی قاسمی روانپزشک و رواندرمانگر تحلیلی